31 Mart seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili olarak AKP çevrelerinde dahi “kötü ekonomi” sebebiyle faturayı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e kesme eğilimi öne çıkıyor… Seçimin ilk kaybedeni şimdiden fiilen Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetimi olmuş durumda.
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, daha önce Kemal Kılıçdaroğlu yönetimine karşı takındığı agresif tutumunu 31 Mart seçimleri öncesinde mevcut CHP yönetimine karşı da sürdürdü. “Ayrı dünyaların insanlarıyız” sözleriyle CHP ile iş birliğine kapıları kapatan İnce, dün gece “Bu seçimin galibi Cumhuriyet Halk Partisi’dir” sözleriyle seçim zaferini uzaktan tebrik etmek durumunda kaldı.
Kadıköy’den belediye başkanlığı koltuğuna talip olan Gürsel Tekin, aday gösterilmemesi üzerine CHP’den istifa etmişti. Gürsel Tekin de Muharrem İnce gibi CHP’nin zaferini uzaktan izlemek durumunda kaldı.
Battal İlgezdi Ataşehir’den dördüncü kez belediye başkan adayı olmak istemesi fakat CHP Genel Merkezi tarafından aday gösterilmemesi üzerine “Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlerin partiden tasfiye edildiğini” söyleyerek istifa etti… İlgezdi de bu şekilde kaybedenler sıralı tam listesinde yerini aldı.
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba memleketi Malatya’da CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Son üç dönemdir AKP’nin kazandığı Malatya’da Ağbaba her ne kadar partisinin oyunu artırsa da yarışı AKP adayına karşı kaybetti. Ağbaba bu şekilde seçimin “gerçek” kaybedenlerinden oldu.
CHP’yi kast ederek, “İstanbul, Mersin bilmem nerede bize versinler diyorlar. Neden size verelim? Kime ne borcumuz var? Asıl sizlerin Kürtlere borcu var. Bir kere de siz Kürtlere oy verin” diyen Leyla Zana’nın tavrı fikren ve fiilen kaybetti…
Buket Aydın, “İstanbul’u alacağız, Ankara’yı, Bursa’yı, Adana’yı, Mersin’i alacağız” diyen eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na kendi sunduğu programda kahkahalarla gülmüştü… 2019 yerel seçimlerinde Bursa hariç sıralanan şehir belediyelerini CHP kazandı… Listede eksik kalan Bursa ise dün itibariyle CHP belediyeleri arasına katıldı.
İYİ Parti ve Lideri Meral Akşener, genel seçimlerden sonra CHP’ye açıkça bayrak açtı. CHP’de en yakın olduğu Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a hakaret etmeye kadar gelen Akşener bu seçimlerde yüzde 3,77 oy aldı… Akşener’in istifası kulislerde konuşuluyor.
Adana’da ise aday gösterilmeyen 10 yıllık Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin CHP’den istifa etti. İYİ Parti’ye geçip aday oldu. Çetin’in ekipleri, CHP adayının afişlerini söktü. A Haber yayınlarına dahi katılan Çetin, “CHP’de pusu kültürü oluştu” dedi. Sandıkta silindi gitti, ancak yüzde 8,57 oy alabildi.
Bir önceki seçimde Cumhur İttifakı’na karşı, ‘Parlementer Sistem’ vaadiyle kurulan ‘Altılı Masa’nın üyeleri bu seçimde sandığa girdi ama sandıktan çıkamadı. Gelecek Partisi yüzde 0.07, Demokrat Parti yüzde 0.20, DEVA Partisi yüzde 0.33, Saadet yüzde 1.09, İYİ Parti ise ancak yüze 3,77 oy aldı.
Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde İYİ Parti’den Hatay 2. Sıra milletvekili adayı olan Gökhan Zan, ilerleyen süreçte partisinden istifa etmiş ve devamında Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olarak gösterildi. Ancak TİP, Gökhan Zan, hakkında çıkan iddialar üzerine adaylığını geri çekmişti. Zan, seçimlerde ancak yüzde 2 oy alabildi.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu “Taksimetreleri kurun, geliyor Murat Kurum” ifadeleriyle AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum’a desteğini açıkladı. İstanbul’daki taksi sorunu çözmek isteyen Ekrem İmamoğlu yönetimiyle de arası açık olan Aksu, İstanbul’da CHP’nin farkla kazanması sonra kaybedenlerden arasına adını yazdırdı.
Mültecilere yönelik söylemleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu ile imzaladığı gizli protokol ile gündeme oturan Ümit Özdağ’ın oyları bu seçimde çakıldı. Özdağ ve Zafer Partisi Türkiye genelinde ancak %1.73 oy alabildi.
“Sayın Bakanın İstanbul için bir şans olduğudur” ifadeleriyle Murat Kurum’a desteğini açıklayan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek çok tartışılmıştı. Ekrem İmamoğlu’nun zaferi sonrası Galatasaray Kulübü Başkanı Özbek kaybedenlerden oldu.